Menu
Cultuur & musea / Nieuws

Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum

Het museum beschikt over een waardevolle, veelal antieke collectie modellen op het gebied van trein-, tram- en busvervoer. De modellen geven een volledig beeld van de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden in het openbaar vervoer. De collectie wordt gevormd door schaalmodellen. Deze schaalmodellen zijn gangbaar bij de huidige miniatuur- en modelbanen voor de trein, tram en bus. Naast schaalmodellen beschikt het museum over veel attributen. Bij deze attributen kan gedacht worden aan uniformen en gebruiksvoorwerpen uit de wereld van het openbaar vervoer.

Locatie Doesburg

In het museum kunt u de geschiedenis van de Gelderse Tramwegen in de Achterhoek, Nederland en Europa ontdekken. U krijgt een goed beeld van het openbaar vervoer uit het verleden dankzij de oude gebruiksvoorwerpen, foto’s en schaalmodellen van oude treinen en bussen. Echter, niet alleen bestaat de collectie uit objecten die te relateren zijn aan het openbaar vervoer. De collectie bestaat ook uit speelgoed en dan met name antiek speelgoed.

Collectie

Vaste collectie: in ruim 30 vitrines wordt de collectie van het museum uitgestald. De collectie bestaat uit schaalmodellen van treinen, trams en bussen. Tevens toont de collectie ook voorwerpen die met het openbaar vervoer te maken hebben. Met behulp van foto’s en bewegende beelden wordt de historie verlevendigd.

Gelderse Tramwegen collectie: de voormalige Gelderse Tramwegen (GTW) was een bekend beeld in stad en land. Door de jaren heen is een unieke collectie ontstaan van gebruiksvoorwerpen uit het van de GTW en andere vervoerders in de Achterhoek. De GTW exploiteerde tussen 1934 en 1977 een aantal tramlijnen en buslijnen in de Achterhoek en Oostelijke Betuwe. In het museum wordt de geschiedenis van de GTW verteld.

De collectie bestaat uit voorwerpen van de Gelderse Stoomtram-wegmaatschappij (GSM), Gelderse Tramwegen (GTW) en de overgang naar de busmaatschappijen GSM, GVM, Oostnet en nu Syntus. Tevens wordt ook een beeld gegeven van de historie van openbaar vervoer elders in Nederland.

Zien & doen

Film kijken: de film neemt u mee terug in de tijd met oude beelden van de Gelders Tramwegen (GTW) en haar personeel. Beelden die tijdens de film voorbij komen zijn onder andere de laatste rit (1957) van de laatste stoomtram tussen Doesburg en Doetinchem en de bekende gele bussen van de GTW die in de volksmond margarinekistjes werden genoemd.

Verjaardag vieren: kinderen kunnen in het museum hun verjaardag vieren. In het museum leren en maken de kinderen iets. Zij mogen hun ‘eigen’ bus mee naar huis nemen. De kinderen voeren na het zingen voor de jarige en het bekijken van een filmpje gezamenlijk een opdracht uit. De grote schatkist kan worden geopend als de opdracht goed is uitgevoerd. Op de website komt u meer te weten over het vieren van uw verjaardag bij het museum.

Speurtocht: wilt u meer weten over het openbaar vervoer uit het verleden? Neem dan deel aan de ‘Stoker Jan’ speurtocht! De speurtocht leidt u met allerlei vragen en opdrachten langs de mooiste- en oudste voorwerpen. Laat na afloop uw antwoorden controleren bij de informatiebalie. U ontvangt een klein, echt Openbaar Vervoer Diploma.

Open The Travel Box: in het museum staat een Travel Box. De Travel Box heeft vier cijfersloten. Lukt u om de codes van de cijfersloten te kraken? Aan de hand van opdrachten, geheimschriften, raadsels en zoektochten in het museum kunt u de codes verzamelen. Deels gebeurt dit onder begeleiding van een suppoost. Bent u benieuwd naar deze activiteit? Neem dan een kijkje op de website.

Museumwinkel

De museumwinkel vindt u bij de entree. In de museumwinkel heeft u een ruime keuze uit artikelen die te maken hebben met het openbaar vervoer zoals modeltreinen en schaalmodellen. U kunt in de museumwinkel ook souvenirs aanschaffen.

De inkomsten die worden verkregen uit de verkoop van producten worden gebruikt voor de ondersteuning van het museum. Met name worden de inkomsten geïnvesteerd in het verwerven van voorwerpen voor de collectie. U kunt ook modeltreinen en schaalmodellen bestellen via de webshop.

Bibliotheek

De bibliotheek van het museum wordt als maar groter. Onder begeleiding is de bibliotheek toegankelijk voor onderzoekers en geïnteresseerden. Wilt u begeleiding voor de bibliotheek reserveren? Neem dan contact op met de receptie van het museum. U kunt telefonisch of via de mail contact opnemen met de receptie. U ontvangt een bevestiging van de afspraak.

Studieruimte

Op aanvraag wordt in het museum ruimte gecreëerd voor bezoekers waaronder u als die onderzoek naar het openbaar vervoer willen doen. Onder begeleiding kunt u in het depot meer informatie vinden over het openbaar vervoer. Informatie kunt u vinden in boeken en op de computers.

U dient te reserveren voor begeleiding in het depot. Hiervoor kunt u telefonisch of via de mail contact opnemen met de receptie van het museum. U ontvangt een bevestiging van de gemaakte afspraak.

Rondleidingen

U kunt deelnemen aan een rondleiding door het museum. De groepen die rondgeleid worden mogen niet groter zijn dan 12 personen. Bij de rondleiding zijn ook meerdere rondleiders mogelijk.

Wilt u rondgeleid worden door het museum? Reserveer dan via de mail een rondleider. U ontvangt een bevestiging van de gemaakte afspraak.

Restaurant

Het restaurant van het museum heeft De Perronmeester. In het restaurant kunt u genieten van een kop koffie of thee of een verfrissend drankje. U heeft vanuit het restaurant uitzicht op de spoorlijn Arnhem-Doetinchem.

U kunt de Perronmeester reserveren voor een vergadering, een presentatie, voor een vereniging of voor een uitje met uw buurtbewoners. Wilt u meer weten over de reservering voor een groep? Neem dan telefonisch of via de mail contact op met het museum. U ontvangt van het museum een bevestiging van de gemaakte afspraak.

Bargarantie (voor groepen)

De verkoop van consumpties aan de bar is inclusief bediening. De verhuurder hanteert een bargarantie. Bent u benieuwd wat de bargarantie inhoudt? Bekijk dan de website.

Tarieven

Wilt u binnenkort een bezoek brengen aan het museum? Bekijk de tarieven van het museum op www.ovsm-doesburg.nl.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van het museum op www.ovsm-doesburg.nl.

Bereikbaarheid

Parkeer uw auto aan de rand van Doesburg. Hier zijn een aantal parkeerplaatsen. U wandelt van deze parkeerplaats in 15 minuten naar het museum.

Locatie

Openbaar Vervoer en Speelgoed Museum
Meipoortstraat 39
6981 DJ Doesburg
0314-395105
info@ovsm-doesburg.nl
www.ovsm-doesburg.nl