Menu
Nieuws / Uit tips

Muurgedichten

Stichting Doesburg 777 heeft in het kader van het 777-jarig bestaan van Doesburg de opdracht gegeven om muurgedichten te schilderen. Gedichten die worden weergegeven op de gevels in Doesburg en dan met name in de oude stadskern. De stichting ging in eerste instantie zelf op zoek naar een geschikte muur en benaderde de huiseigenaar. Toen het eerste muurgedicht gerealiseerd was, vroegen huiseigenaren of er een muurgedicht op hun huis kon worden aangebracht.

Het idee was om 7 muurgedichten te realiseren. Echter, het uitvoeren van een muurgedicht kost veel tijd. Het oorspronkelijke budget gaf de mogelijkheid om 3 muurgedichten te realiseren. In het jaar na afsluiting van het feestelijk jaar, kwam er opnieuw budget vrij. Met dit budget kon een vierde muurgedicht worden gerealiseerd. In de binnenstad van Doesburg kunt u de gedichten bewonderen.

De gedichten

Muurgedicht ‘Vertikaal’: stadsdichter Jan Vijn heeft het gedicht uitgekozen dat is geschreven door de heer J.C. van Schagen (1891-1985). Afke Kerkhoven (ontwerper en uitvoerder) heeft in een buitennis van de woning het gedicht geprojecteerd op 7 februari 2015. Het gedicht is op afstand zichtbaar en leesbaar van dichtbij. De locatie van het gedicht is de Koepoortstraat 19, hoek Korte Koepoortstraat.

Muurgedicht ‘Waterkant’ (10 juli 2015): het gedicht bevat slechts 2 zinnen en is ontstaan in de aanloop naar ‘Waterkantfestival’. Het festival was onderdeel van de evenementen tijdens het 777-feestjaar. Het gedicht is geschreven door stadsdichter Jan Vijn en binnen 1 week tijd geprojecteerd door Afke Kerkhoven. Aan de rand van het oude stadscentrum, op de plek waar men vanaf de waterkant (ter hoogte van de kade aan de IJssel) de binnenstad binnenkomt is het gedicht geplaatst. Dit is de voormalige ‘Veerpoort’. U kunt het gedicht bewonderen op de Veerpontstraat 40, hoek Korte Veerpoortstraat.

Muurgedicht ‘I.M. Burgemeester Luesink’ (19 september 2015): dit gedicht is geschreven ter nagedachtenis aan burgemeester Kees Luesink. Het gedicht is aangebracht op het Arsenaal, omdat Luesink zich tijdens zijn burgemeesterschap heeft ingespannen om het historische gebouw een nieuwe functie te geven. Het gedicht is geprojecteerd door Afke Kerkhoven op een acrylaat plaat, omdat het gebouw een rijksmonument betreft waardoor er geen tekst mag worden aangebracht. Stadsdichter Jan Vijn heeft het gedicht direct na de dood van de heer Luesink geschreven. Het Arsenaal begeeft zich aan de Kloosterstraat 15.

Muurgedicht ‘De Citer’ (23 april 2016): het vierde muurgedicht is Chinees en geschreven door Bai Juyi (772-846). De eigenaar (Jan Baggerman) van de beschikbaar gestelde muur is bekend met de Chinese taal en cultuur. Afke Kerkhoven heeft enkele kalligrafielessen gevolgd om begrip en gevoel te krijgen voor de tekens die zijn ingeschilderd op de muur.

Het gedicht bestaat uit vier regels. De regels kunt u lezen van rechts naar links en van boven naar beneden. Bovendien is het gedicht aan weerszijden van de lantaarn geplaatst. Het is niet alleen symmetrisch, maar het past ook bij de inhoud van het gedicht. Bij het gedicht hangt ook een vertalingsbordje. U kunt het gedicht lezen bij de Bergstraat 46.

Benieuwd naar de gedichten? Breng een bezoek aan Doesburg en bewonder de gedichten.