Menu
Cultuur & musea

Museumtuin ’t Olde Ras

Op een bijna 1,5 hectare groot terrein staan de fruitsoorten aangeplant die ooit op Nederlandse bodem hebben gestaan. In de museumtuin staan ruim 3.000 bomen in meer dan 1.500 fruitrassen. De fruitsoorten die u kunt herkennen, zijn appels, peren, kersen, pruimen, kweeperen, Japanse peren, mispels, sierfruit, bessen, moerbei, noten, amandel, perziken, abrikozen, wilde pruimen en kerspruimen.

In alle vormen zijn de bomen opgekweekt. Zowel hoog- als laagstam, struik, spil, lei- en vormbomen en parasolbomen. Op deze manier kan eenieder zijn of haar geliefde boomsoort en vorm bekijken. Tevens kunt u een ras uitzoeken in de kwekerij.

Museum

De collectie van het museum bestaat uit oude- en bijzondere fruitteeltgereedschappen. Tevens kunt u afbeeldingen bekijken. Het museum verkoopt appelsap uit eigen boomgaard. Bovendien verkoopt het museum in het seizoen eigen onbespoten fruit op de kraam.

De stichting bezit een grote collectie oude platen. De platen stellen ziekten aan fruitbomen voor. Een groot aantal stenen (pitten) van pruimen is te zien om die rassen mee te determineren ofwel op naam te zetten.

Cursussen

Bij de museumtuin kunt u deelnemen aan een cursus. De cursus die wordt aangeboden is snoeien. Tijdens de cursus leert u op welke wijze fruitbomen gesnoeid kunnen worden. Uiteraard met het behoud van een goede opbrengst. Wilt u meer weten over de snoeicursus? Bekijk dan de website.

Fruitshow

De stichting organiseert sinds 1993 een grote fruitshow ‘Verleden tot Heden’. Jaarlijks bezoeken duizenden mensen de show waar honderden appel- en perenrassen, noten en mispels in een prachtig entourage worden tentoongesteld. Het geheel is versierd met fruit- en bloemdecoraties. Tussen het fruit zijn oude fruitteeltgereedschappen ingevoegd.

U kunt van vele rassen gratis de vruchten proeven. Herken de smaak van de oude rassen weer. Van de rassen die voorradig zijn, kunt u de vruchten kopen. Brengt u zelf fruit mee? Dan het liefst van elk ras 5 à 6 exemplaren, zodat deze op naam gesteld kunnen worden.

U kunt inlichtingen omtrent de biologische- en gewone teelt verkrijgen. Tevens kunt u bomen kopen van de gewenste ras of rassen. Op voorraad zijn honderden (unieke) rassen.

Openingstijden

Bekijk de actuele openingstijden van de museumtuin op www.tolderras.nl.

Locatie

Museumtuin ’t Olde Ras
Parallelweg Den Helder 1
6082 DV Doesburg
06-51268802
fructus@stipte.nl
www.tolderras.nl